Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland

Twee keer restaureren: Molen C te Alkmaar, 2003-'04, 2006-'08

Opdrachtgever: Molenstichting Alkmaar en omstreken

Molen C staat aan de Molenkade, ook wel de ‘Zes Wielen’ genoemd, in Alkmaar en is gebouwd in 1630. De molen is een z.g. strijkmolen en maakt(e) deel uit van de Raaksmaatsboezem, om het water afkomstig van de verschillende polders waaronder de Oudorperpolder , het Geestmerambacht en de Heerhugowaard, af te malen naar de Schermerboezem. Oorspronkelijk stonden er zes molen aan de Molenkade, nu nog vier.

De eerste brand

Molen C stond al jaren leeg en was aan het verkrotten. Op 6 maart 1999 werd de molen door vandalen in brand gestoken. De provincie, toen eigenaar van de molen, deed de molen over aan de Molenstichting Alkmaar e.o.. Er werden fondsen gevonden en de molen kon worden gerestaureerd. De molen zou dan ook weer door een molenaar bewoond worden. De molenaar Aggie Fluitman, is de eerste en enige vrouwelijke molenaar in het Alkmaarse.
Door de brand was er alleen nog een skelet van de molen over. Het betekende dat de molen helemaal opnieuw moest worden opgebouwd.

De tweede brand

Na drie jaar van restaureren stond de molen weer in volle glorie bij. De molenaar had haar intrek in de molen genomen. Er moest alleen nog worden proefgedraaid voor de oplevering. Op eerste Kerstdag was het weer raak. Weer werd de molen in brand gestoken door jongelui met crimineel gedrag terwijl de molenaar er lag te slapen. Ze raakte al haar huisraad en spullen kwijt, inclusief de kat en de cavia. Van de molen bleef niet meer over dan een houten geraamte.

Voor de tweede keer werd de molen gerestaureerd. Van de geblakerde ruine staat er nu weer een prachtige – in stijl – gerestaureerde strijkmolen.


Afdrukken E-mailen Facebook Twitter Linkedin Google Bookmarks