Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland Poland

Herbouw Houtzaagmolen De Ster te Utrecht, 1996-'99

Opdrachtgever: Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel NV
Toezicht en begeleiding: H.W. (Wouter) Hubers

Bijzondere opdracht

Het gebeurt zelden dat er opdracht gegeven wordt tot het (her)bouwen van een zaagmolen. Een vererende opdracht. Er was een bestek en verder werd er gewerkt aan de hand van oude foto’s.

Veel soorten hout

De achtkantige romp is gemaakt van de Douglas spar, voor het draaiende gedeelte van de kap is 10 jaar gedroogd iepenhout gebruikt. De verbindingspennen zijn van eiken. De tanden van de raderen zijn van azijnhout, afkomstig van de steeneik uit de Pyreneeën. In de molen zelf is veel grenen gebruikt. Het bovenwiel is van 15 jaar oud eiken. De uitstekende delen van de molen zijn van bilinga hardhout.

Meten is weten

De molen is als het ware als een soort bouwpakket gebouwd. In de werkplaats is steeds, ter controle, deel voor deel eerst in elkaar gezet. Daarna werd het naar Utrecht vervoerd. In drie weken van hard werken stond de molen op het terrein. Daarna moest de molen op de zaagschuur geplaatst worden. Het bleek dat de draagbalken van de schuur gedeeltelijk verrot waren. Deze werden eerst vervangen. Daarna kon onder het toeziend oog van de opdrachtgevers en de wethouder Monumentenzorg van Utrecht de molenromp en de kap geplaatst worden.

Unieke locatie

Op Monumentendag werd de molen feestelijk in gebruik genomen. Wijlen Z.K.H. Prins Claus was daarbij aanwezig. Het Molenerf De Ster is een unieke locatie omdat het compleet is met loodsen, molenaarswoning, knechtenwoningen een sleephelling etc. Er kan weer gezaagd worden en het heeft een multifunctionele bestemming gekregen.


Afdrukken E-mailen Facebook Twitter Linkedin Google Bookmarks